Lezing: Queer Praktijken in de Anti-Militaristische Strijd
NL – Militarisme is een mechanisme dat in alle staten in verschillende vormen overheerst en gebruikt wordt om macht op anderen uit te oefenen en dominantie af te dwingen. Geworteld in conflict en geweld, reproduceert deze opvatting ook de mannelijkheid door kracht te putten uit het patriarchaat en verheerlijkt hiermee de mannelijke idealen.
Deze verheerlijking negeert en marginaliseert de LHBT’ers en vrouwen, dit manifesteert zich in haat en geweld in de praktijk. Daarom nemen LHBT’ers en vrouwen een prominente rol in tegen militarisme en strijden hiermee voor vrede. Zij zijn de pioniers van deze strijd.
We zullen de middelen voor deze strijd bespreken met Ercan Jan Aktaş, schrijver en sociaal wetenschapper die lang heeft gestreden voor het recht op gewetensbezwaar in Turkije. Hiernaast komen onze vrienden die het LHBT Vredesinitiatief hebben geleid en ervaren, én de strijd zijn aangegaan voor de zogenoemde “Pembe Tezkere”, het uitgezonderd zijn voor de militaire dienstplicht op grond van sexuele voorkeur, hun verhaal delen. We kijken ernaar uit om elkaar te ontmoeten!

TR- Söyleşi: Anti militarist mücadelede queer pratikler!
Militarizm çeşitli biçimlerde tüm devletlerde hakim olan ve öteki üzerinde güç oluşturmak, tahakküm kurmak için kullanılan bir aygıttır. Çatışmayı ve şiddeti esas alan bu anlayış aynı zamanda patriyarkadan güç alarak erk(ek)liği yeniden üretir ve maskülen erkekliği kutsar, yüceltir.
Bu kutsama elbette başta LGBTİ+ları ve kadınları yok sayıp, ötekileştiriyor. Nefret ve şiddet ile pratikte karşılığını buluyor.
Bu yüzdendir ki anti militarist ve barış mücadalesinde LGBTİ+lar ve kadınlar öne çıkıyor ve mücadelenin öznesi, öncüsü oluyor.
Bu mücadele pratiklerini, Türkiye’de uzun süre vicdani ret hakkı için direnmiş olan yazar, sosyal bilimci Ercan Jan Aktaş ile konuşacağız. Pembe tezkere ve LGBTİ+ Barış Girişimi süreçlerini yürütmüş ve deneyimlemiş arkadaşlarımızın da katılacağı ve bu deneyimlerini bizimle paylaşacağı etkinliğimizde buluşmak üzere.